Hoe kies je de juiste lengtemaat van een broek?

Nederlanders zijn het langste volk op aarde. Sinds 1980 stagneert de gemiddelde groei van de lichaamslengte echter, maar met een gemiddelde lengte van zo’n 1,83 m steken wij er alsnog met kop (en soms ook schouders) bovenuit. Lange mensen kunnen in het dagelijks leven veel last ondervinden van het feit dat ze nou eenmaal wat langer zijn dan de rest. Het vliegtuig is er niet op ingericht, in sommige auto’s zit je met je knieën tegen het stuur en het lopen in broeken met hoogwater zijn voor velen geen onbekende problemen. Bij het zoeken naar kleding is het daarom altijd de uitdaging of de trui of broek die je op het oog hebt voldoende lengte heeft. Heb je net die ene leuke broek gezien, gaat hij maar tot lengte 34.

Share deze blog

Wat is een lengtemaat?

De meeste kledingmerken produceren voor de grote massa: mensen met gemiddelde lichaamslengte en een standaard lichaamsbouw. Maar weinig merken richten hun pijlen op de letterlijke bovenkant van het spectrum: de lange mensen. Tussen merken zit onderling vaak nogal wat variatie in de maatvoeringen van hun collecties. Zo heb je een bij het ene merk een broek met lengte 36 terwijl je bij het andere merk toch echt een 38 nodig hebt.

Met de term ‘lengtemaat’ wordt een broek bedoeld met een lengte die wat langer is dan normaal. Vaak spreekt men vanaf lengte 36 over een lengtemaat.

Hoe meet je de lengte van een broek?

Met ‘lengte 36’ wordt een broek bedoeld met een binnenbeenlengte van 36 inch. Het gaat dan specifiek over de binnenbeennaad van de broek. Deze wordt gemeten van het kruis van de broek (de plek waar 4 naden samenkomen), tot onderaan de broekspijp. Leg je broek plat op tafel en zorg ervoor dat je met een meetlint de binnenbeennaad kunt opmeten. Vervolgens kun je de centimeters omrekenen naar inches om erachter te komen wat de lengtemaat van de broek is.

Als jij een broek hebt met een model waarbij het kruis wat later zit, kan het zijn dat deze broek geen lengte 36 is, maar een lengte 34. Het hangt dus zeer sterk van het model van de broek af welke lengtemaat jij nodig hebt.

Wat zijn de standaard lengtematen voor heren?

Zoals gezegd kan er nogal wat verschil zitten tussen kledingmerken en de maatvoering van hun broeken. Zo heb je kledingmerken die hun maten baseren op de lichaamslengte van de klant. Ben je 1.95, dan bestel je bij hen bijvoorbeeld de maat ‘190-200’. Alleen, hoe weten zij, wat jouw verhouding bovenlichaam-onderlichaam is? Voor iemand met korte pootjes werkt dit systeem dus niet.

Ook zijn er bedrijven die hun kleding aanbieden volgens de meer gebruikelijke maatvoering L of XL, maar dan met de toevoeging ‘long’ of ‘tall’. Daarbij wordt dan een toevoeging gedaan dat bijvoorbeeld ‘tall’ voor mannen is met een lengte tussen 1,90 en 1,95 meter.

Soms biedt een merk ook een rekenhulp op hun site, zodat jij als klant ‘eenvoudig’ jouw ideale pasvorm kunt bepalen. Op basis van waarden als lichaamslengte, gewicht en activiteitsniveau weet jij welke maat je moet kiezen bij hun producten.

Hoe doen wij het bij The Organic Fit?

Voor broeken is er wat ons betreft maar één duidelijke standaard: de maatvoering zoals je die gewend bent van je jeans. Bij ons kies je je eigen combinatie van breedte en lengte, zodat je verzekerd bent van een passende fit.

Bij The Organic Fit kiezen wij ervoor om niet met de lengte van de broek te werken, maar met de lengte van jou als klant. Jij bent iemand met lengte 36. Oftewel jij hebt een joggingbroek nodig van lengte 36 maar ook een chino met lengte 36. Makkelijk, eenvoudig en duidelijk.

Meer
Blogs